Over Sita Veenstra

Als jong meisje vond ik het al leuk om mijn moeder te helpen met koken. En ik weet nog goed dat ik dan deed alsof ik een hele goede kok was die uitleg gaf over hoe je nou die allerlekkerste omelet kon bakken.

Mijn passie voor voeding heeft zich, na een aantal omzwervingen, uiteindelijk geuit in de opleiding Voeding en Diëtetiek. Als diëtist word je vrij breed opgeleid. Dat is mooi, maar persoonlijk hou ik ervan om de diepte in te duiken. Me in een onderwerp vast te bijten en daar zoveel mogelijk kennis over te vergaren.

Sport en voeding is sinds het volgen van de post-HBO opleiding tot sportdiëtist één van mijn specialisaties. Het maakt niet uit op welk niveau je actief bent, ik vind het fijn om met sporters te kijken waar op individueel niveau winst ligt en om met voeding persoonlijke doelen dichterbij te kunnen halen. Door mijn samenwerking met Topsport Noord en NOC*NSF heb ik in de afgelopen jaren ook veel ervaring mogen opdoen in het werken met (jonge talentvolle) topsporters.

Mijn hart gaat ook uit naar het begeleiden van mensen met verstoord eetgedrag en eetstoornissen. Ik weet van dichtbij hoe voeding, zelfbeeld, gewicht etc je leven kan beheersen en wat dit met jou en je omgeving doet. Als cliënten aangeven los te kunnen komen van hun hoofd en weer een gezonde relatie met voeding kunnen opbouwen, dan word ik daar oprecht door geraakt en geïnspireerd.

Bij al mijn begeleidingstrajecten maak ik gebruik van de ACT therapie. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Heel kort gezegd: als jij weet wat jouw waarden in het leven zijn, wat jou drijft en wat jouw leven zingeving geeft, dan helpt dat jou om haalbare en waardegedreven doelen te stellen. Ik vertel je er hier graag meer over.

Mijn eigen waarden zijn voor mij ook de drijfveren voor mijn werk als sportdiëtist en leefstijlcoach. Duurzame keuzes (voor jezelf, je omgeving en de planeet), verdieping, creativiteit, betekenisvol leven, vrijheid, verbinding, vertrouwen, lagom leven en humor. Ze zijn verweven in mijn manier van werken.

Het vertalen van kennis naar de praktijk helpt om veranderingen in (eet)gedrag door te voeren in je dagelijkse leven. Ik ben dus ook apetrots dat ik vanaf 2022 ook interactieve (kook)workshops kan geven in mijn eigen praktijk. En daarbij kom ik toch weer een beetje uit bij dat kleine meisje van toen aan het fornuis.

Ik wens je veel inspiratie op mijn site en misschien tot ziens.

 

Als jong meisje vond ik het al leuk om mijn moeder te helpen met koken. En ik weet nog goed dat ik dan deed alsof ik een hele goede kok was die uitleg gaf over hoe je nou die allerlekkerste omelet kon bakken.

Mijn passie voor voeding heeft zich, na een aantal omzwervingen, uiteindelijk geuit in de opleiding Voeding en Diëtetiek. Als diëtist word je vrij breed opgeleid. Dat is mooi, maar persoonlijk hou ik ervan om de diepte in te duiken. Me in een onderwerp vast te bijten en daar zoveel mogelijk kennis over te vergaren.

Sport en voeding is sinds het volgen van de post-HBO opleiding tot sportdiëtist één van mijn specialisaties. Het maakt niet uit op welk niveau je actief bent, ik vind het fijn om met sporters te kijken waar op individueel niveau winst ligt en om met voeding persoonlijke doelen dichterbij te kunnen halen. Door mijn samenwerking met Topsport Noord en NOC*NSF heb ik in de afgelopen jaren ook veel ervaring mogen opdoen in het werken met (jonge talentvolle) topsporters.

Mijn hart gaat ook uit naar het begeleiden van mensen met verstoord eetgedrag en eetstoornissen. Ik weet van dichtbij hoe voeding, zelfbeeld, gewicht etc je leven kan beheersen en wat dit met jou en je omgeving doet. Als cliënten aangeven los te kunnen komen van hun hoofd en weer een gezonde relatie met voeding kunnen opbouwen, dan word ik daar oprecht door geraakt en geïnspireerd.

Bij al mijn begeleidingstrajecten maak ik gebruik van de ACT therapie. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Heel kort gezegd: als jij weet wat jouw waarden in het leven zijn, wat jou drijft en wat jouw leven zingeving geeft, dan helpt dat jou om haalbare en waardegedreven doelen te stellen. Ik vertel je er hier graag meer over.

Mijn eigen waarden zijn voor mij ook de drijfveren voor mijn werk als sportdiëtist en leefstijlcoach. Duurzame keuzes (voor jezelf, je omgeving en de planeet), verdieping, creativiteit, betekenisvol leven, vrijheid, verbinding, vertrouwen, lagom leven en humor. Ze zijn verweven in mijn manier van werken.

Het vertalen van kennis naar de praktijk helpt om veranderingen in (eet)gedrag door te voeren in je dagelijkse leven. Ik ben dus ook apetrots dat ik vanaf 2022 ook interactieve (kook)workshops kan geven in mijn eigen praktijk. En daarbij kom ik toch weer een beetje uit bij dat kleine meisje van toen aan het fornuis.

Ik wens je veel inspiratie op mijn site en misschien tot ziens.


Sita Veenstra
 


Lagom leven – niet te veel, niet te weinig, precies goed

Maximale winst – puur en eerlijk eten

Als sporter ben je altijd op zoek naar datgene waar je nóg beter door kunt presteren. Die gedrevenheid heb je als sporter nodig om het beste uit jezelf te kunnen halen. Mijn visie is dat puur en eerlijk eten bijdraagt aan het halen van maximale winst. Ook voor mensen die willen werken aan hun gezondheid en die op zoek zijn naar de juiste knoppen voor blijvende gedragsverandering, is puur en eerlijk eten een onlosmakelijk onderdeel.

Kiezen voor puur en eerlijk eten wil zeggen: kiezen voor een goede basisvoeding met volop groente en fruit, met eten wat zo min mogelijk bewerkt is, rijk is aan vezels, vitamines en mineralen. Voeding met een positieve impact op zowel je fysieke als je mentale gezondheid.

Maar puur en eerlijk eten is nog veel meer dan dat. Het betekent ook dat je kijkt naar je keuzes vanuit respect voor de natuur en het milieu. Door bijvoorbeeld zoveel mogelijk te kiezen voor producten die lokaal geproduceerd worden, waardoor je je eigen voedselafdruk zo klein mogelijk houdt. Door steun aan lokale ondernemers zorg je er bovendien voor dat je je eigen directe omgeving leefbaar en bloeiend houdt. Nog veel meer winst dus!

Mag je dan nooit meer dat slagroomtaartje, is dat patatje mayo dan voorgoed verleden tijd en kun je dan nooit meer kiezen voor die exotische vrucht die de halve wereld heeft afgereisd? Gelukkig hoeft het niet zo strikt en is balans hier het toverwoord. De Zweden hebben hier een prachtige term voor, die naar mijn idee heel goed de lading dekt van hoe je je eet- en leefpatroon in een goede balans kunt houden.

De term LAGOM is moeilijk te vertalen met één woord, maar het houdt in ‘niet te veel, niet te weinig, precies goed’. Waar je naar mijn idee dan ook de allermeeste winst haalt, is wanneer je je keuzes baseert op datgene wat voor jou belangrijk is (waarde gedreven) en wanneer je keuzes lagom zijn, waardoor je meer in balans komt met jezelf en je je doelen dichterbij kunt halen.


Lagom leven – niet te veel, niet te weinig, precies goed

Maximale winst – puur en eerlijk eten

Als sporter ben je altijd op zoek naar datgene waar je nóg beter door kunt presteren. Die gedrevenheid heb je als sporter nodig om het beste uit jezelf te kunnen halen. Mijn visie is dat puur en eerlijk eten bijdraagt aan het halen van maximale winst. Ook voor mensen die willen werken aan hun gezondheid en die op zoek zijn naar de juiste knoppen voor blijvende gedragsverandering, is puur en eerlijk eten een onlosmakelijk onderdeel.

Kiezen voor puur en eerlijk eten wil zeggen: kiezen voor een goede basisvoeding met volop groente en fruit, met eten wat zo min mogelijk bewerkt is, rijk is aan vezels, vitamines en mineralen. Voeding met een positieve impact op zowel je fysieke als je mentale gezondheid.

Maar puur en eerlijk eten is nog veel meer dan dat. Het betekent ook dat je kijkt naar je keuzes vanuit respect voor de natuur en het milieu. Door bijvoorbeeld zoveel mogelijk te kiezen voor producten die lokaal geproduceerd worden, waardoor je je eigen voedselafdruk zo klein mogelijk houdt. Door steun aan lokale ondernemers zorg je er bovendien voor dat je je eigen directe omgeving leefbaar en bloeiend houdt. Nog veel meer winst dus!

Mag je dan nooit meer dat slagroomtaartje, is dat patatje mayo dan voorgoed verleden tijd en kun je dan nooit meer kiezen voor die exotische vrucht die de halve wereld heeft afgereisd? Gelukkig hoeft het niet zo strikt en is balans hier het toverwoord. De Zweden hebben hier een prachtige term voor, die naar mijn idee heel goed de lading dekt van hoe je je eet- en leefpatroon in een goede balans kunt houden.

De term LAGOM is moeilijk te vertalen met één woord, maar het houdt in ‘niet te veel, niet te weinig, precies goed’. Waar je naar mijn idee dan ook de allermeeste winst haalt, is wanneer je je keuzes baseert op datgene wat voor jou belangrijk is (waarde gedreven) en wanneer je keuzes lagom zijn, waardoor je meer in balans komt met jezelf en je je doelen dichterbij kunt halen.