Lagom leven – niet te veel, niet te weinig, precies goed

Maximale winst – puur en eerlijk eten

Als sporter ben je altijd op zoek naar datgene waar je nóg beter door kunt presteren. Die gedrevenheid heb je als sporter nodig om het beste uit jezelf te kunnen halen. Mijn visie is dat puur en eerlijk eten bijdraagt aan het halen van maximale winst. Ook voor mensen die willen werken aan hun gezondheid en die op zoek zijn naar de juiste knoppen voor blijvende gedragsverandering, is puur en eerlijk eten een onlosmakelijk onderdeel.

Kiezen voor puur en eerlijk eten wil zeggen: kiezen voor een goede basisvoeding met volop groente en fruit, met eten wat zo min mogelijk bewerkt is, rijk is aan vezels, vitamines en mineralen. Voeding met een positieve impact op zowel je fysieke als je mentale gezondheid.

Maar puur en eerlijk eten is nog veel meer dan dat. Het betekent ook dat je kijkt naar je keuzes vanuit respect voor de natuur en het milieu. Door bijvoorbeeld zoveel mogelijk te kiezen voor producten die lokaal geproduceerd worden, waardoor je je eigen voedselafdruk zo klein mogelijk houdt. Door steun aan lokale ondernemers zorg je er bovendien voor dat je je eigen directe omgeving leefbaar en bloeiend houdt. Nog veel meer winst dus!

Mag je dan nooit meer dat slagroomtaartje, is dat patatje mayo dan voorgoed verleden tijd en kun je dan nooit meer kiezen voor die exotische vrucht die de halve wereld heeft afgereisd? Gelukkig hoeft het niet zo strikt en is balans hier het toverwoord. De Zweden hebben hier een prachtige term voor, die naar mijn idee heel goed de lading dekt van hoe je je eet- en leefpatroon in een goede balans kunt houden.

De term LAGOM is moeilijk te vertalen met één woord, maar het houdt in ‘niet te veel, niet te weinig, precies goed’. Waar je naar mijn idee dan ook de allermeeste winst haalt, is wanneer je je keuzes baseert op datgene wat voor jou belangrijk is (waarde gedreven) en wanneer je keuzes lagom zijn, waardoor je meer in balans komt met jezelf en je je doelen dichterbij kunt halen.


Sita Veenstra