Recept Sport Granola

Muesli, cruesli of granola….. Weet jij wat het verschil is tussen deze ontbijtgranen en wat je nou het beste kunt kiezen? Het lastige is dat de naam alléén niet altijd voldoende aangeeft wat de meest gezonde keuze is. Simpelweg kun je wel stellen dat hoe minder bewerkt een product is, hoe gezonder het vaak is en hoe meer voedingsstoffen het levert. Muesli is een mix van ongebakken granen, die geen bewerking ondergaan en het is daarmee over het algemeen de beste keuze. Aan sommige muesli’s worden echter ook gesuikerd droog fruit of chocolade toegevoegd, waardoor het al iets minder gezond wordt.

Cruesli is feitelijk niets anders dan gebakken muesli met extra toevoeging van suiker en vet. Dat geeft de cruesli namelijk die lekkere krokante bite. In sommige cruesli kan dit suikergehalte best hoop oplopen. Granola heeft een wat gezonder imago, maar ook de granola’s uit de supermarkt leveren in sommige gevallen nog best veel toegevoegd suiker, vaak in de vorm van honing, agavesiroop of andere vergelijkbare producten.

Je ontkomt er dus niet aan om goed de verpakkingen te lezen en producten met elkaar te vergelijken, als je op zoek bent naar de gezondere keuzes.

Als je net als ik toch echt heel erg houdt van die knapperige bite in je yoghurt of kwark, dan is het maken van je eigen granola een heel goed alternatief! Eigengemaakte granola is namelijk niet alleen heel erg lekker, maar bovendien kun je zelf bepalen wat en hoeveel jij aan je granola toevoegt. En mooie bijkomstigheid: je geniet echt extra van je granola als je hem met liefde zelf hebt gemaakt! Veel werk? Nee hoor, het is een peuleschil. En je maakt het jezelf gemakkelijk door een grotere hoeveelheid in één keer klaar te maken.

Om je wat inspiratie te geven, deel ik hier graag één van mijn favoriete granola recepten. In dit recept maak ik gebruik van kasha van Land van Ons. Kasha is geroosterd boekweit en ontzettend rijk aan voedingsstoffen. De kasha van Land van Ons is 100% afkomstig uit Nederland en dat maakt het tot een hele waardevol en duurzaam ingrediënt.

De granola is heerlijk door de yoghurt of kwark (of plantaardige vervanger) als basis voor je ontbijt of als (herstel)snack. Per portie van 40 gram levert de granola 5 gram eiwit en 18 gram koolhydraten.

Maak jij wel eens je eigen granola? Ik hoor het graag!

 

Wat heb je nodig voor een grote pot vol (ca 20 porties):

 • 250 gram havermout
 • 100 gram boekweit kasha
 • 150 gram gemende noten, ongezouten
 • 35 gram pompoenpitten
 • 25 gram lijnzaad
 • 20 gram chiazaad
 • 100 gram gedroogde ongezwavelde abrikozen
 • 50 gram rozijnen
 • 15 gram kokosrasp
 • 30 gram kokosolie of roomboter
 • 2 eetlepels honing of maple syrup
 • 1 eetlepel speculaaskruiden (6 gram)

 

Hoe maak je deze granola:

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Hak de noten in grove stukjes.

Voeg de havermout, boekweit kasha, de noten, pompoenpitten, lijnzaad en chiazaad bij elkaar en meng goed door.

Smelt ondertussen de kokosolie (of roomboter) in een pan en voeg daar eerst twee eetlepels honing of maple syrup aan toe en daarna direct het havermoutmengsel samen met de speculaaskruiden. Meng alles goed door elkaar.

Spreid het mengsel uit op een bakplaat met bakpapier. Zet de bakplaat voor ca. 18 minuten in de oven. Roer het mengsel af en toe om, zodat het evenredig wordt geroosterd.

Snijd ondertussen de gedroogde abrikozen in stukjes.

Haal het mengsel uit de oven en laat even afkoelen. Meng hierna de abrikozenstukjes toe, samen met de rozijnen en de kokosrasp en meng alles nogmaals goed door elkaar.

Bewaar de granola in een goed afgesloten pot. Dan is het zeker een maand houdbaar.

 

Lekker ite!

 

#maximalewinst #puureneerlijketen