Recept van de maand november

Wist je dat eten uit het seizoen heel veel voordelen heeft? Het is niet alleen duurzamer is, maar  seizoensgroente is ook veel lekkerder van smaak, het levert in een aantal gevallen meer voedingsstoffen en je kunt het meestal voordeliger inkopen.

Eén van de groentes die je in de maand november volop kunt krijgen, is pompoen. Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Qua smaak hou ik zelf het meest van de oranje Hokkaido pompoen met zijn mild zoete smaak. Pompoenen leveren weinig energie, maar daarentegen zijn ze rijk aan vezels, calcium, ijzer, vitamine C en E. Vooral de oranje pompoen bevat veel bètacaroteen, wat in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A.

Pompoen kun je echt op heel veel manieren inzetten in de keuken. Maar mijn favoriete gerecht met pompoen blijft toch wel de home-made pompoensoep.

Wat heb je nodig:

  • 2 paprika’s
  • 1 rode ui
  • 1 pompoen
  • olijfolie extra vierge
  • kruiden/specerijen: rozemarijn gedroogd, kerrie, kurkuma, komijn, koriander, cayennepeper, paprikapoeder

Hoe maak je deze overheerlijke soep:

Allereerst snijd je de gewassen paprika’s door de helft en verwijder je de zaadlijsten. Rooster ze 20 minuten onder de grill, waarbij je ze na 10 minuten even omdraait. De bedoeling is dat het velletje zwart blakert.

Ondertussen snijd je de pompoen in grove stukken (een Hokkaido pompoen hoef je niet te schillen; snij alleen evt rare plekjes weg). Pel de ui en snijd ook deze in grove stukken. Leg de pompoen en ui op een bakplaat. Meng een scheut olijfolie en de gedroogde rozemarijn door de pompoen en ui. Zet de bakplaat 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 ⁰C.

Doe de paprika’s nadat ze klaar zijn in een klein pannetje en dek af met een deksel. Na ca. 10 minuten kun je het zwart geblakerde velletje verwijderen.

Als ook de pompoenstukken geroosterd zijn, doe je olijfolie in een hoge soeppan. Fruit de specerijen (wees hierbij niet te zuinig!) kort aan en voeg dan de geroosterde paprika’s en het pompoenmengsel toe. Schenk er ca 1 liter water bij en breng aan de kook. Zodra de soep kookt, pureer je alles fijn. Evt. kun je nog wat water toevoegen als je hem te dik vindt.

Garneer evt met een klein beetje bieslook. Klaar is je soep!

Lekker ite!

#maximalewinst #puureneerlijketen