Recept van de maand september: Frisse venkelsalade

Eten uit het seizoen heeft heel veel voordelen. Het is niet alleen duurzamer, maar seizoensgroente is ook veel lekkerder van smaak, het levert in een aantal gevallen meer voedingsstoffen en je kunt het meestal voordeliger inkopen.

In Nederland groeit de venkelknol van juni tot november en in de maand september is venkel dus volop verkrijgbaar. Venkel behoort tot de zogenaamde ‘schermbloemenfamilie’. De uit Azië afkomstige groente is in de middeleeuwen in Europa terechtgekomen. Venkel levert vitamine C, B-vitamines, vitamine A en mineralen zoals kalk en ijzer. Venkel heeft een hele typische anijssmaak, waardoor het door kinderen veelal wordt gewaardeerd! De gedroogde zaden kunnen als kruid gebruikt worden om gerechten op smaak te brengen of om thee van te zetten. De venkel is als groente op heel veel manieren toepasbaar: koken, wokken, roosteren in de oven, stoven, verwerkt in een hartige taart of soep…. Het kan allemaal met venkel! Van deze lekkere en veelzijdige groente deel ik graag dit recept van een overheerlijke frisse venkelsalade die je in no-time als bijgerecht op tafel hebt staan!

 Wat heb je nodig:

  • 2 venkelknollen
  • 2 appels
  • 100 gram walnoten
  • 50 gram pompoenpitten
  • flinke hand rozijnen

Voor de dressing:

  • 75 ml yoghurt
  • 1½ el sojasaus
  • 1½ el ahornsiroop
  • Kurkuma, paprika, koriander, chili, peper, zout naar smaak

Hoe maak je deze salade:

Laat allereerst de rozijnen wellen in een kommetje met lauwwarm water.

Was de venkel en snijd de stelen en een klein stukje van de onderkant af. Verwijder het loof van de stelen en snijd dit fijn; dit gebruik je als garnering. Snijd de venkel doormidden, verwijder de binnenste kern en snijd de venkel vervolgens in dunne plakjes, snijd de plakjes in reepjes.

Snijd de appels in stukjes en meng de appelstukjes met de venkel in een schaal.

Meng de ingrediënten voor de dressing in een kommetje, roer goed door en meng door de venkelsalade.

Breek de walnoten in grove stukjes en verdeel dit samen met de pompoenpitten en de uitgelekte rozijnen door de salade. Voeg het gesneden loof als garnering toe. Klaar is je salade!

Lekker ite!

#maximalewinst #puureneerlijketen