De voordelen van Slow Cooking met de New Cooking Bag

Bij Slow Cooking denk je wellicht dat je veel tijd kwijt bent met het bereiden van je maaltijd. Maar niets is minder waar. Je houdt juist heel veel tijd over voor andere dingen. Maar wel onder de voorwaarde dat je op tijd begint met de voorbereiding.

Slow cooking wil zeggen dat je op lagere temperaturen je gerecht langzaam gaat laat worden. Dat kan in de oven of met behulp van speciale elektrische Slowcookers. Nadeel van deze slow cooking methodes is dat ze energie verbruiken. En hoewel de specifieke slowcookers een stuk zuiniger zijn dan het gebruik van de oven, geldt nog steeds: hoe minder energieverbruik, hoe beter. Vandaar dat de New Cooking Bag een verrijking voor je keuken is, doordat je er een hele mooie manier mee in huis haalt om gezonder en duurzamer te koken.

Wat is de New Cooking Bag

De New Cooking Bag is een Ghanese en hippe variant op de hooikist van vroeger en werkt op dezelfde manier. De New Cooking Bag is een 100% natuurlijk product. Hij is gemaakt van katoen en gevuld met kapok, wat rechtstreeks van de boom gebruikt wordt. De New Cooking Bag wordt in Tamale in Ghana onder leiding van Ellen Seldenthuis gemaakt. In haar atelier werken mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Ze krijgen een eerlijk loon en een menswaardig bestaan. Het idee van de New Cooking Bag is om Ghanese vrouwen bewuster te laten koken. Door minder lang te koken is minder houtskool nodig. Hierdoor worden minder bomen gekapt wat erosie van het land tegen gaat. De kapokboom, die in Ghana groeit, krijgt hiermee zijn waarde weer terug. Daarnaast levert het de vrouwen een mooie en waardevolle bron van inkomsten om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

Hoe werkt de New Cooking Bag?

Je kookt het eten korte tijd en laat het verder garen in de New Cooking Bag. Voordat je de pan dus in de New Cooking Bag plaatst, is het belangrijk dat alle ingrediënten goed verhit zijn en kort worden gekookt. Hoe lang je het eten moet koken en stoven, is afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en het gerecht. Hieronder zie je een tabel met de globale kook- en stooftijden van een aantal ingrediënten, gebaseerd op een hoeveelheid van 500 gram ingrediënten en 500 ml vocht.

Bij rijst is de verhouding overigens net iets anders: 1 volumedeel rijst en 1,5 deel volumedeel vocht. Om voldoende warmtebuffering te hebben is het het beste om minimaal 250 gram rijst te gebruiken.

 

 

Ingrediënt

Verhouding graan/water in volumedelen Kooktijd Stooftijd
Groente 1:1 1 minuut 30 – 60 minuten
Aardappelen 1:1 1 – 3 minuten 45 minuten
Rijst 1:1½ 3 minuten* 30 minuten

* Dit is afhankelijk van het soort rijst. Volkoren rijst dient iets langer doorgekookt te worden en heeft ook een langere stooftijd.

Het garen van het eten in de New Cooking Bag wordt vooral bepaald door de kooktijd. Laat je het eten langer in de New Cooking Bag staan dan nodig is dan gaart het eten niet door. Het blijft wel heerlijk warm. Afhankelijk van de hoeveelheid 2 tot 8 uur.

Wat zijn de voordelen van Slow Cooking met de New Cooking Bag

Het gebruik van de New Cooking Bag heeft heel veel voordelen. Ik zet ze hieronder graag voor je op een rijtje.

  • Allereerst is het fijn dat het eten niet kan aanbranden of overkoken, maar het blijft gedurende langere tijd wel warm tussen de 100 en 70 ⁰C.
  • Doordat het eten geleidelijk gegaard wordt, blijft de smaak veel meer behouden. Er is geen verdamping, waardoor alle sappen en smaken beter behouden worden en ook alle voedingsstoffen beter bewaard.
  • Vitamines worden niet kapot gekookt. De New Cooking Bag past dus heel goed bij een gezond eetpatroon.
  • Doordat bonen en granen de tijd krijgen om gaar te worden, is dit beter voor het verteringsproces. Bovendien koken ze niet kapot in de New Cooking Bag.
  • Koken met de New Cooking Bag betekent ook dat je minder energie gebruikt, doordat het eten korter gekookt hoeft te worden. Berekeningen op internet laten een besparing van 30% energie zien. Besparing van energie is niet alleen goed voor je portemonnee, maar je bent ook nog eens heel milieuvriendelijk bezig! Zeker in deze tijd waarin we genoodzaakt zijn zuinig met onze energiebronnen en onze planeet om te springen, levert deze manier van duurzaam koken een positieve bijdrage aan een bewuste levensstijl.
  • En wat denk je van de tijd die je over houdt! Terwijl je eten rustig staat te garen, kun jij lekker gaan wandelen of fietsen of de boodschappen gaan halen.
  • De New Cooking Bag is niet alleen geschikt om duurzaam mee te koken, maar hij is ook geschikt als koelkussen. Koude drankjes in pakjes, flesjes of blikjes blijven er heerlijk koel in. Handig voor een picknick of op de camping!
  • Zoals eerder verteld ondersteun jij met de aankoop van de New Cooking Bag ook vrouwen in Ghana, die de New Cooking Bags met zorg en liefde maken voor een eerlijk inkomen.

 

Kortom:

De aankoop van de New Cooking Bag biedt dus niet alleen voordelen voor jezelf, maar heeft ook een grote en positieve impact op anderen en het milieu. Goed zorgen voor jezelf betekent in dit geval dus ook goed zorgen voor anderen en voor de wereld om je heen.

Voor iedere keuken en stijl een passende New Cooking Bag

De New Cooking Bag is er in twee groottes. In de grotere variant kunnen zowel grote als kleine pannen. Voor gezinnen is deze het meest geschikt. In een grote New Cooking Bag kunnen eventueel 2 kleinere pannen op elkaar gestapeld worden en tegelijkertijd garen. Ben je alleen of met z’n tweeën, dan kan ook de kleine variant gebruikt worden. Doordat de New Cooking Bags allemaal handgemaakt zijn, is er niet eentje gelijk en daardoor is de voorraad ook wisselend. Zo is er voor iedere keuken en iedere stijl wel eentje die het beste past.

Wil jij je keuken ook verrijken met een New Cooking Bag?

Stuur mij meer informatie